Metazoare: Viața animală și nașterea minții
Autor Peter Godfrey-Smithro Limba Română Paperback – 2022
Coboară în apele oceanului și vei întâlni curând forme de viață care îți vor părea cum nu se poate mai străine: bureți-de-mare, corali moi și viermi cu aspect de flori, ale căror corpuri înrădăcinate și geometrii complicate amintesc mai degrabă de viața vegetală decât de orice ar putea fi recunoscut drept animal. Și totuși aceste creaturi sunt verii noștri. Ca membri egali ai regnului animal – ca metazoare –, ele ne pot spune multe despre originile evolutive nu doar ale organismelor, ci și ale minților noastre.
În apreciata sa carte Celelalte minți, Peter Godfrey-Smith a explorat mintea caracatiței – cel mai apropiat lucru de o inteligență nepământeană aici, pe Pământ. În Metazoare, autorul își extinde investigația la animale în general, cercetând evoluția experienței subiective cu ajutorul unor specii foarte îndepărtate de om. Godfrey-Smith arată că apariția primelor forme de organism animal, acum mai bine de jumătate de miliard de ani, a fost o inovație profundă, care a înscris viața pe un făgaș nou. El cartografiază felurile în care dezvoltările evolutive ulterioare – ochi capabili să urmărească ceva, spre exemplu, și corpuri care se mișcă într-un mediu pe care îl și manipulează – au conturat viețile animalelor.
Urmărind traseele evolutive ale bureților-de-sticlă, coralilor moi, creveților-dungați, caracatițelor și peștilor, apoi trecând pe uscat în lumea insectelor, a păsărilor și a primatelor ca noi, Metazoare adună laolaltă aceste povești în scopul de a construi o punte peste prăpastia care separă materia și mintea și de a răspunde uneia dintre cele mai importante întrebări filosofice: care este originea conștiinței?
Prin combinarea filosofiei și a biologiei cu întâlniri cu diverse animale, Metazoare dezvăluie imposibilitatea separării evoluției minții de evoluția animalelor înseși.
Ceea ce face din Metazoare o carte sclipitoare este modul fascinant în care Peter Godfrey-Smith, un om cu vaste cunoștințe în scufundări și cu multă experiență de teren, explorează viața marină pentru a elucida modul în care funcționează mintea animală. Autorul face acest lucru printr-o proză dramatică și pitorească, plină de anecdote și cercetări captivante, presărate cu ilustrații fermecătoare și informative ale diferitelor perioade, cum ar fi ordovicianul. — Aimee Nezhukumatathil, The New York Times Book Review
Peter Godfrey-Smith oferă o imagine bogată a existenței conștiinței în regnul animal. Abordarea sa evolutivă este bogată în detalii biologice, cum ar fi compararea creierului uman cu rețeaua neuronală distribuită a caracatițelor, aflată în creier și tentacule, totul completat cu informații extraordinare despre viața animalelor pe care le întâlnește în timp ce face scufundări. Pasiunea sa pentru subiectul filosofic pe care îl abordează, dar și pentru organismele pe care le întâlnește și despre care vorbește răzbate clar din această lucrare fascinantă. — Publishers Weekly
Pentru Peter Godfrey-Smith, spectacolul vieții marine dezvăluie o dramă științifică profundă, în care viețile unor creaturi destul de neumane elucidează mistere profunde despre natura simțirii și despre ce înseamnă a poseda o minte. În Metazoare, istoricul scufundător și filosoful științei abordează aceste întrebări cu o îndrăzneală elocventă, amintindu-ne că „viața și mintea au început în apă”. Electric. — Barbara Kiser, The Wall Street Journal
Preț: 69.00 lei
Nou
13.20€ • 13.95$ • 11.04£
Carte disponibilă
Livrare express 29 noiembrie-03 decembrie
Specificații
Notă biografică
Peter Godfrey-Smith este profesor la Facultatea de Istorie și Filosofia Științei a Universității Sydney. Este autorul bestsellerului Celelalte minți, nominalizat la Premiul pentru Carte de știință al Societății Regale și publicat de atunci în peste 20 de limbi. A mai semnat alte patru cărți, între care Theory and Reality: An Introduction to the Philosophy of Science și Darwinian Populations and Natural Selection, care în 2010 a câștigat Premiul Lakatos pentru excelență în filosofia științei.